Първа част на интервюто може да прочетете  Някои по-радикални общественици

...
Първа част на интервюто може да прочетете  Някои по-радикални общественици
Коментари Харесай

За разлика от мен, опитните играчи казват едно и правят друго

Първа част на изявлението може да прочетете

 

Някои по-радикални общественици приканват водачите на протестните партии да бойкотират огромните електронни медии, които обслужват ползите на ГЕРБ и Борисов. Приемате ли такава тактика?

Това е примитивно изказване. По същия метод ни призоваваха да не влизаме в политиката, тъй като е кална локва. Самият аз мислех по този начин дълги години. Но, в случай че ние не сме там, те ще са си там. Ако аз не отида в Българска национална телевизия - ще отидат те! Ето за какво и ние би трябвало да сме там – с цел да ги плющим с всичка мощ, да вършим това, което вършим в „ СТУДИО БАНКЕРЪ “ и в другите свободни медии.

Без обятия и любовни заклинания, основаването на обединен блок и обща предизборна стратегия от десетина точки, няма ли да улесни по-сетнешното осъществяване на ръководство от партиите на АНТИ статуквото?

Предизборно надали, само че след изборите се надявам да стане. " Демократична България " към този момент са подготвени за тази крачка, което ме радва. Дано и " ИТН " поотворят капаците, както и прогресивните сили в Българска социалистическа партия да вземат превес, тъй като без техни гласове мъчно ще се гласоподава кабинет на смяната. Това е непопулярно мнение, само че аз си падам по непопулярните отзиви.

Няма ли да е нова неточност, в случай че тези кардинални сделки не се създадат още в този момент, когато има задоволително време?

Сега е моментът, склонен съм. Предният път ние тръгнахме със същите оферти. Приеха ни, изслушаха ни и нищо. После в Народно събрание се разбра, че има към какво да се обединим, само че не остана време. Дори Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха склонни да поддържат някои хрумвания, само че Има Такъв Народ бързаха да приключат Народното събрание. Още предходната година на площада споделих, че няма по какъв начин да се спрат депутати да гласоподават както са решили.

В самия завършек на 45-ия парламент господин Карадайъ съобщи недвусмислено, че идващото Народно събрание сигурно ще излъчи ръководство. Значи ли това, че Движение за права и свободи, които са положителни в аритметиката, към този момент имат подготвен проект?

Винаги съм казвал, че Движение за права и свободи са най-умният, просветен и квалифициран политически съперник. Изявлението на Карадайъ демонстрира, че държавно управление ще има. И това е вярната посока – да има ръководство, което да завърши с ГЕРБ във властта и да спре кражбите. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да имат хора в идващото държавно управление. Макар че Движение за права и свободи са единствените, които могат да си разрешат да няма държавно управление идващите 20 година, тъй като имат половината страна.

Каква оценка давате в сегашната конюнктура на президента Радев и неговия длъжностен министър председател Янев?

Дотук добре.

А с темпото на работа добре ли са – в това отношение те получават единствения към този момент сериозен упрек?

С темпото не са добре. Но те още изживяват потрес. Само си представете: 55 000 полицаи и самотният войник Бойко Рашков. И да имаш предпочитание, на какъв брой хора можеш да имаш доверие, откакто ГЕРБ 12 година кадрува в Министерство на вътрешните работи? Същият шок е във финансите, в стопанската система. Правосъдното министерство се движи по-мудно.

Може би тъкмо по тази причина последният парламент трябваше да поработи по-дълго. А вие бяхте измежду дребното политици с протегната ръка.

Това се пробвах да им налея в главите на някои хора и то още преди Народното събрание, преди изборите дори. Всички ме нахраниха щедро: ти си елементарен, ти си подкупен, не разбираш. Казвах им, хора, това би трябвало да се направи – несъмнено не е политическо и не е вярно, само че е неизбежно, в случай че го вършим за жителите и за страната си. Ако го правиш за кюфтетата, добираш се до тях и точка.

Как ви наподобява една нова парламентарна настройка, с още 2-3 фрагмента като Цветанов, Божков и Виденов?

Виденов няма да попадне в Народното събрание. Божков беше на прага и е най-богатият човек в страната, изцяло допустимо е в този момент да влезе. Тогава ще би трябвало да се беседва и с тази партия, тъй като тя ще бъде против ГЕРБ и кражбите. Но не мисля, че ще има съществени промени в разпределението на силите. Най-много бих се подразнил, в случай че в Народно събрание влязат " наци " - партии. Макар че в тяхната коалиция цъка една бомбичка - скоро Върховен касационен съд ще се произнесе по присъдата на Марешки. Питам се също, тези хора не бяха ли срещу еднополовите бракове? Ако на някой му е необходим образец за политически хомосексуализъм, дано огледа тази нова коалиция. „ Македонска тройка “ не беше ли, когато двама са в леглото, а третият лежи заклан под него? И, в случай че ще е по този начин, кой ли ще е закланият?

Ако се върнем на настоящия скандал, вашата коалиция повече печели или повече губи от наличието на Дончева?

Неутрално. Идеята при сформиране на нашата коалиция беше да съберем три партии с идентична тежест и друго идейно позициониране, с цел да се балансират взаимно. Да покажем - мини вид на площада. Хора, които харесват Манолова не гласоподават за нас и назад - тези, които харесват нас, гласоподават за обединението макар Мая Манолова и Татяна Дончева.

Разпадането на „ Отровното трио “ се случи поради отношението към властта. Но какво се получи: вие не станахте министър, само че Слави Минеков стана?

Аз съм все по този начин елементарен юрист и площададжия. А опитните политици постоянно споделят едно и вършат друго.

Слави Минеков не беше от опитните.

Но ходът му е тъкмо подобен. И аз нямам нищо срещу този ход – площадът може да реализира нещо ненапълно, нататък е нужна политика.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР